Wisselvallig weer speelt Gordelfestival parten

Wisselvallig weer speelt Gordelfestival parten

Gisterochtend viel de regen met bakken uit de lucht. Slecht nieuws voor het Gordelfestival, dat in de Vlaams rand rond Brussel 16.000 fietsers en wandelaars zag passeren. Dat zijn er 3.000 minder dan vorig jaar. De organisatie vierde nochtans de rentree van de Gordelklassieker, de 100 kilometer lange tocht door de streek en hoopte daarmee meer volk te lokken.

Het Gordelfestival is ook de uitgelezen kans voor Vlaamsgezinde politici en actiegroepen om hun standpunt kracht bij te zetten. Vlaams Belang'er Tom Van Grieken eiste een "Vlaamse energieboost voor de Rand". "Sinds de N-VA de bevoegdheid Vlaamse Rand kreeg, is de situatie op het terrein er alleen maar op achteruitgegaan", aldus de partijvoorzitter. "Nooit eerder lag het percentage Vlamingen in de Rand zo laag."

Het Taal Aktie Komitee sluit zich daar gedeeltelijk bij aan. "Wat er met het dossier van het nationaal stadion gebeurt, is nefast is voor het Vlaamse en groene karakter van de rand. Daar mag minister Weyts meer mee bezig zijn."

Foto Belga / N. Maeterlinck