Winnaars van Poelifinario-cabaretprijzen bekend

Cabaretiers Lenette van Dongen, Louise Korthals en Theo Nijland hebben de Poelifinario-cabaretprijzen gewonnen. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Schouwburgen en Concertgebouwdirecties (VSCD) maandagavond bekendgemaakt. Winnaar van de Poelifinario in de categorie entertainment is de Nederlandse Lenette van Dongen met "Paradijskleier". Volgens de jury "bewijst Van Dongen opnieuw een vakvrouw te zijn door razendsnel te schakelen tussen lach en traan, maar ook door continu betekenisvolle gesprekken te voeren met haar publiek".

In de categorie engagement wint Louise Korthals met haar voorstelling "Alles is er! ". "Met gespierde stellingen en ronkend verwoorde twijfels zet Louise Korthals de thematiek van haar derde voorstelling prachtig neer. Korthals verbindt het uiterst persoonlijke moeiteloos aan het maatschappelijk relevante. Haar spel is minstens zo imponerend als die inhoud. Ze gromt, stampt, ontreddert en ontroert. Het is een zeer krachtige performance, ondersteund door fantastische muzikanten en een fraai toneelbeeld", luidt de lovende commentaar.

De winnaar van de Poelifinario kleinkunst is Theo Nijland met "En de rest is onzin". De jury looft zijn vakmanschap en noemt hem de "maestro van het Nederlandse kleinkunstlied". "Theo Nijland neemt ons mee naar een nabije toekomst waarin alles wat slecht is werd verboden en het leven rimpelloos efficiënt is gemaakt. De stapel steengoede liedjes loopt over van poëtisch verwoord cynisme en wordt opgediend met een stem die net zo warm is als Nijlands glimlach."

Tot slot viel ook Peter Pannekoek in de prijzen met "Later was alles beter". Hij wint de Neerlands Hoop, de prijs voor de meest veelbelovende theatermaker. "Een goede grappenmaker was Pannekoek al, nu blijkt hij ook interessante vragen te stellen. Hij laat bovendien knap zien dat cabaret best, of juíst, kan prikkelen als je een genuanceerd verhaal vertelt", concludeert de jury.

De Cabaretprijzen werden in 2003 door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) in het leven geroepen. Ze werden dit jaar uitgereikt in Diligentia in Den Haag.

bron: Belga