"Wij doen de invorderingskosten stapsgewijs dalen"

"Wij doen de invorderingskosten stapsgewijs dalen"

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) laat weten dat hij "steeds voorstander geweest is om procedures te hebben waarin de gerechtsdeurwaarder niet overbodig wordt gebruikt". Hij reageert daarmee op het kritische rapport van de federale ombudsman over de aanpak van de invordering van belastingschulden door de FOD Financiën. "Wij doen de invorderingskosten stapsgewijs dalen. Het kan niet dat mensen onnodig nog dieper in de schulden worden geduwd." De federale ombudsman ontvangt elk jaar ongeveer tweehonderd klachten over de aanpak van de fiscus wanneer die belastingen moet invorderen bij burgers met betalingsmoeilijkheden. "De klachten van mensen in moeilijkheden doen vragen rijzen of de strategie waarmee de administratie tot invordering overgaat, altijd de juiste is", klinkt het. De ombudsman heeft het onderzoeksrapport vandaag overgemaakt aan de Kamer, met daarin ook een rist aanbevelingen.

Volgens sp.a-Kamerlid Annick Lambrecht heeft haar partij een jaar geleden al een tienpuntenplan tegen de schuldindustrie voorgelegd. "Minister van Justitie Koen Geens gaf te kennen enkele van onze voorstellen te steunen, maar we staan op vandaag nog geen stap verder", zegt ze.

Geens zelf zegt "steeds voorstander te zijn geweest om procedures te hebben waarin de gerechtsdeurwaarder niet overbodig wordt gebruikt". Hij geeft daarbij ook enkele voorbeelden. "De kost om beslagberichten te raadplegen is gevoelig gedaald. Bij het innen van de verkeersboetes gaat men via bevel tot betalen innen, en niet onmiddellijk via de deurwaarder", legt hij uit. "Dit toont aan dat wij stapsgewijs de invorderingskosten doen dalen. Het kan niet dat mensen onnodig nog dieper in de schulden worden geduwd", besluit Geens.

bron: Belga