Wie weinig slaapt, krijgt sneller een verkoudheid

Wie weinig slaapt, krijgt sneller een verkoudheid

Onderzoekers van de Universiteit van Californië namen 164 gezonde volwassenen onder de loep. Zij moesten allemaal een vragenlijst invullen over het rookgedrag, alcoholgebruik en eventuele stresslevels. Daarnaast werd hun algemene gezondheid en de kwaliteit van de slaap twee maanden lang gemonitord.

Tijdens het eigenlijke experiment kregen de proefpersonen via neusdruppels het verkoudheidsvirus toegediend. Nadien moesten ze een week in een hotel blijven, zodat het virus zijn gang kon gaan en de wetenschappers elke persoon in de gaten kon houden.

Uit dat onderzoek bleek dat slechte slapers vier keer meer kans maken om verkouden te worden dan mensen die minstens 7 uur per nacht slapen. "Weinig slaap is veel doorslaggevender dan andere factoren om te voorspellen of iemand een verkoudheid zal krijgen", vertelt hoofdonderzoeker Aric Prather van de universiteit van Californië. "Het maakte niet uit hoe oud de mensen waren, wat hun stressniveau, ras, opvoeding of inkomen was. Het maakte zelfs niet uit of ze rookten, enkel slaap had een beïnvloedende factor."

Foto boven: Belga / S. Gremmelprez