Wie is de nieuwe socialistische hoop Benoît Hamon?

Wie is de nieuwe socialistische hoop Benoît Hamon?

Wie is Hamon?

Hamon (foto) wil de socialistische kandidaat worden voor de Franse presidentsverkiezingen op 23 april en 7 mei. De 49-jarige Hamon is een voormalig Europees parlementslid en minister van Onderwijs. Van 2008 tot 2012 was hij ook de woordvoerder van zijn partij. Hij pleit voor een vermindering van de werkuren en een universeel inkomen. Daarmee bevindt hij zich duidelijk op de linkervleugel van de Parti Socialiste (PS).

Hoe reageerde hij?

Aan boord van een schip op de Seine, waar zijn aanhangers verzamelden, zei Hamon dat de "oude recepten, de oude politiek en oude oplossingen die niet meer werken afgedaan hebben". "Ik ben ervan overtuigd dat de linkse kiezers niet gelaten gestemd hebben, maar uit overtuiging. Ze beslisten van de sociale en de ecologische kwestie de twee woorden van een nieuw project te maken dat gericht is op de toekomst. Niet het een of het ander, maar het een met het ander", klonk het overtuigd.

Wat brengt de tweede ronde?

De tweede ronde, komende zondag, zal gaan tussen Benoît Hamon en de voormalige eerste minister Manuel Valls, die meer als een centrumfiguur gezien wordt. Voor de eerste ronde was Valls torenhoog favoriet. Hij haalde echter slechts 32%, tegenover 35% voor Hamon. Bovendien zegde de derde kandidaat, Arnaud Montebourg, die 19% haalde, zijn steun al toe aan Hamon. Als Montebourgs achterban zijn advies volgt en op Hamon stemt, lijkt weinig hem nog van de nominatie af te kunnen houden.

Zal Hamon president worden?

Die kans is klein. In alle peilingen liggen de socialistische kandidaten ver achterop tegenover de rechtse kandidaat François Fillon (Les Republicains) en de extreemrechtse Marine Le Pen (FN). Bovendien zijn er op links nog twee concurrenten. De populaire links-liberale politicus Emmanuel Macron en de uiterst linkse Jean-Luc Mélenchon komen elk met hun eigen beweging op.