WhatsApp wordt helemaal gratis

WhatsApp wordt helemaal gratis

Whatsapp-CEO Jan Koum had groot nieuws op de Digital-Life-Design-conferentie in München. Voortaan is het gebruik van de populaire chatapp volledig gratis. Dat was het eerste jaar al zo voor nieuwe gebruikers. Wie langer dan een jaar gebruik wilde maken van de smartphone-app, moest in principe 89 cent betalen.

Onregelmatig lidgeld

Maar in praktijk moesten veel gebruikers dat bedrag nooit ophoesten en het ‘lidgeld' werd zeer onregelmatig geïnd. Dat hebben de mensen achter Whatsapp - dat twee jaar geleden werd overgenomen door Facebook - ook in de gaten gekregen.

«Het werkt gewoon niet zo goed», geeft Koum toe. En dus wordt Whatsapp dan maar volledig gratis. Bovendien vreesden de ontwikkelaars dat veel mensen niet over een kredietkaart beschikken, zeker niet in groeilanden. Dat belemmerde de groei van de app.

Beveiligd kanaal

Toch wil Whatsapp nog altijd geld verdienen. Dat hopen ze te doen door bedrijven met hun klanten te laten chatten via een beveiligd kanaal. Op die manier zouden banken bijvoorbeeld berichten kunnen sturen naar hun klanten en wordt het voor luchtvaartmaatschappijen mogelijk om hun reizigers te verwittigen als een vlucht vertraging heeft.

Foto AFP / S. Honda