Wetenschappers voorspellen atypische en frisse zomer

Wetenschappers voorspellen atypische en frisse zomer

Actualité Metéo staat in Frankrijk bekend als een betrouwbare weerservice voor landbouwers en professionals uit de toeristische sector. Dat hebben ze vooral te danken aan het computermodel dat ze gebruiken voor hun voorspellingen: het Amerikaanse Coupled Forecast System, een van de krachtigste systemen ter wereld. "De voorspellingen zijn ongeveer 65% nauwkeurig", bevestigt weerman Laurent Cabrol in de krant Aujourd'hui.

Nu meteorologen van dit instituut "atypische en onstabiele" zomermaanden voorspellen , laten we onze hoop op fijn terrasjesweer stilletjes aan varen. Dit staat ons nog te wachten:

Juli

Het atypische weer van juni laat zich ook volgende maand nog voelen. In het noorden van Europa is het aangenaam vertoeven en zijn de temperaturen warmer dan gemiddeld. Onder Nederland - en dus ook in België - wordt het frisser.

Augustus

Augustus wordt de maand bij uitstek om te genieten van het zonnetje. Volgens de Franse meteorologen wordt die maand iets warmer dan gemiddeld, maar worden we wel regelmatig geteisterd door stormweer. Rond de Middellandse Zee wordt het iets kouder dan gewoonlijk, zodat de bevolking bespaard wordt van een hittegolf.

September

Ook in september kan een paraplu van pas komen en wordt er meer neerslag dan gewoonlijk verwacht.  Af en toe kan er wel een regenboog verschijnen, want de temperaturen liggen opnieuw boven het gemiddelde.

Foto Belga / K. Van Accom