Wetenschappers voorspelden weken geleden exacte tijdstip en locatie van aardbeving in Nepal

Wetenschappers voorspelden weken geleden exacte tijdstip en locatie van aardbeving in Nepal

De verwoestende aardbeving in Nepal die al meer dan 3700 levens gekost heeft, bleek eenvoudig te voorspellen te zijn. Veel seismologen hadden een aardbeving verwacht in de regio en minstens één team van onderzoekers waarschuwde enkele weken geleden dat er een grote aardbeving zat aan te komen op de exacte locatie waar zaterdag het noodlot toesloeg.

Nepal ligt op de plek waar de Indo-Australische plaat zichzelf onder de Euraziatische plaat duwt, een botsing die ook de aanleiding was tot de creatie van de Himalaya. Omdat de platen tegen elkaar duwen, wordt er druk opgebouwd die uiteindelijk verlicht moet worden in de vorm van een aardbeving.

En volgens Nature duwt de Indo-Australische plaat zich nog steeds onder de Euraziatische plaat met een snelheid van bijna 2 centimer per jaar. "Dat is geologisch gezien enorm snel," zei Lung S. Chan, een geofysicus aan de Universiteit van Hong Kong. "Aardbevingen verdrijven energie zoals wanneer je het deksel van een kokende pot water optilt, maar die druk bouwt ook weer op wanneer het deksel terug zakt."

Die immense en constante druk heeft geleid tot een ongewoon regelmatig patroon van grote aardbevingen, waardoor Nepal één van de meest gevaarlijke gebieden op aarde is.

"We wisten dat het ging gebeuren. We voorspelden het al in 1934," zei Susan Hough, USGS geoloog. "De aardbeving gebeurde exact wanneer we het verwacht hadden."

Het team van onderzoekers wist niet alleen wanneer de aardbeving zou plaatsvinden, zelfs de exacte locatie was bekend.

"Vroegere berekeningen suggereren dat de aardbeving van zaterdag niet groot genoeg was om alle druk af te laten. We moeten ons dus opnieuw aan een grote aardbeving verwachten in het westen en zuiden van Nepal in een van de komende decennia," zei Laurent Bollinger, medewerker van het CEA onderzoeksbureau in Frankrijk, aan de BBC.