Wetenschappers ontwikkelen chip die muziek componeert

Wetenschappers van imec zijn erin geslaagd om een zelflerende chip te ontwikkelen. Volgens het onderzoeksinstituut gaat het om een doorbraak in de wereldwijde chiptechnologie.
door
Mare
Leestijd 1 min.

Klassieke chips herhalen wat een programmeur heeft geïnstalleerd, maar bij de nieuwe chip is dat niet meer nodig. "De chip kan uit een massa gegevens patronen herkennen en kan daar op voortbouwen, net zoals een kind leert dingen doen", legt imec-onderzoeker Diederik Verkest uit. Concreet hebben de imec-onderzoekers de chip zelf leren muziek maken. Een reeks menuetten werd in de chip ingevoerd.

Daar zit muziek in

"De chip leert patronen en ritmes herkennen uit de bestaande menuetten, en kan op basis daarvan zelf muziek maken. Uiteraard lijkt die muziek sterk op de menuetten die wij hebben ingevoerd. Er zal geen hiphop uitkomen", verduidelijkt Verkest.

De slimme chip zal vooral ingezet worden om grote datastromen te beheren en voor allerhande gezondheidstoepassingen. Zo zou de chip bijvoorbeeld ingebouwd kunnen worden in een hartslagmonitor en bij abnormale ritmestoornissen alarm slaan.