Wetenschappers ontdekken middel om te overleven zonder te ademen

Wetenschappers ontdekken middel om te overleven zonder te ademen

Zuurstof is best belangrijk voor mensen en alle andere levende wezens, om niet te zeggen dat hij bijna essentieel is. Het probleem is dat we moeten ademen om die zuurstof te kunnen gebruiken. Mensen met een geblokkeerde luchtpijp kunnen niet ademen en moeten dan meestal de pijp aan Maarten geven.

Tot nu, want de wetenschap heeft hier weer een oplossing op gevonden. Onderzoekers van de Harvard Medical School hebben een microdeeltje ontworpen dat gevuld is met zuurstof en dat ze in de bloedbaan kunnen injecteren. Die deeltjes brengen zuurstof in het lichaam, zelfs als de longen niet werken.

De microdeeltjes zijn tussen 2 en 4 micrometer groot. Het zijn luchtbelletjes die omgeven zijn door een laagje lipiden. Dat capsuletje hangt in vocht zodat het niet groter kan worden. Als het groter zou worden in je bloedbaan kan dat dodelijk zijn.

Wanneer de capsules in je bloedstroom komen, crashen zij met de rode bloedcellen, waardoor de zuurstof wordt overgedragen van capsule naar bloedcel. Ongeveer 70% van de geïnjecteerde zuurstof kwam zo aan in de bloedstroom. Met die methode slaagden de onderzoekers erin om konijnen met een geblokkeerde luchtpijp nog een kwartier in leven te houden. Als dit op mensen werkt en je kan een constante stroom van de capsules voorzien, dan wordt het misschien wel overbodig om te ademen. Zeker een interessant gegeven voor de duikers en astronauten.