Wetenschappers ontdekken geheim om 100 te worden

Wetenschappers ontdekken geheim om 100 te worden

In een onderzoek zijn ze gaan kijken naar de immuuncellen van honderdjarigen. Mensen die ouder zijn dan 110, blijken een abnormaal hoog aantal van deze cellen te hebben. De cellen kunnen volgens de wetenschappers verantwoordelijk zijn voor het lange leven.

Medicatie

Dat kan ervoor zorgen dat steeds meer mensen ‘lang zal hij/zij leven' waarmaakt. Mochten de onderzoekers namelijk een medicatie of behandeling kunnen ontwikkelen die de immuuncellen verhogen, dan kunnen steeds meer mensen oud worden.

Wel moet er nog naar de exacte link worden gezocht, zegt auteur van het onderzoek dr. Kosuke Hashimoto. Het is ook de eerste studie in zijn soort die door het team is uitgevoerd.

Hypothese

Er is inmiddels een hypothese om op voort te borduren. Naarmate we ouder worden, neemt de kans op ziektes toe. Dat komt omdat de compositie van de T-cellen in ons immuunsysteem verandert. Deze cellen maken indringers kapot, waardoor we niet ziek worden. Heb je er dus meer van, dan is de kans groot dat je minder snel ziek wordt, weet Mirror.

Hashimoto zegt daarover: "De uitkomsten van dit onderzoek wekken de suggestie dat het immuunsysteem van de 100-plussers ze beschermt tegen virale infecties en de ontwikkeling van tumoren. Dat zou verklaren waarom ze zolang leven.”

Verjongingspil

Overigens hoeven we binnenkort nog niet te rekenen op een pil die ons eeuwig jong zal houden. Daar zullen de wetenschappers hun hersenen wat langer over moeten kraken. Wel werd uit het onderzoek duidelijk dat er geen limiet is aan het aantal levensjaren dat de mens kan hebben. Of we in de toekomst dus op zoek gaan naar hoe mensen over de 1000 worden, zal de tijd ons moeten leren.