Wetenschappelijk bewezen: vijf tips om je beter te concentreren

Wetenschappelijk bewezen: vijf tips om je beter te concentreren

1. Train je concentratievermogen

De ganse dag worden we afgeleid door verschillende apparaten en technologie, zoals apps op je smartphone, talloze tweets en Facebookberichten en de resem e-mails die dagelijks binnenstromen. De dwangmatige drang om op alle vlakken mee te zijn zorgt ervoor dat we ons steeds slechter kunnen focussen. Multitasken is volgens heel wat experts een utopie, je aandacht trainen daarentegen niet. Probeer daarom elke dag wat langer gefocust te zijn. Hoe meer tijd je eraan besteedt, hoe beter het gaat.

https://giphy.com/embed/8jP2jkrkPizzq

2. Maak je hoofd leeg

Soms wil je je wel concentreren, maar maak je je zorgen over de gigantische waslijst van taken die op jou ligt te wachten. Dat is een groot probleem, want uit een studie blijkt dat onopgeloste kwesties en opdrachten je niet alleen afleiden, maar ook dommer maken. Maak daarom een to-dolijst en planneer wanneer je de taken afwerkt.

3. Zoek een rustige plek

Je volledig willen toeleggen op een opdracht is leuk, maar het ook écht kunnen is moeilijker. De werkvloer - met alle luidruchtige collega's en rinkelende telefoonapparaten incluis -  is vaak een afleidende factor op zich. Zoek daarom een plek waar je niet gestoord wordt als je geconcentreerd wil werken.

4. Negeer alle binnenkomende berichten

De grootste boosdoeners zijn je smarpthone en je laptop. Om te vermijden dat je om de vijf minuten Facebook of WhatsApp checkt, leg je jouw telefoon best zo ver mogelijk weg. Je kan ook alle notificaties van je e-mail uitzetten. Op die manier kies je zelf of en wanneer je de berichten leest en beantwoordt.

https://giphy.com/embed/XIS4ARkxVah4A

5. Slaap genoeg

Onderzoek heeft aangetoond dat slaaptekort een van de belangrijkste redenen is dat mensen doelloos rondsurfen op het internet. Te wenig slaap vermindert je zelfdiscipline, waardoor je je sneller laat verleiden door schattige filmpjes van dieren. Op tijd onder de wol kruipen is dus de boodschap.

https://giphy.com/embed/118A3TUPCSiw6Y