West-Vlaanderen vormt epicentrum chocolade-industrie

Met 108 van de in totaal 540 erkende chocoladeverwerkers in België, spant West-Vlaanderen de kroon in de chocolade-industrie. De provincie staat ook op het vlak van verkoop op de eerste plaats. Dat blijkt uit onderzoek waarvan de resultaten te lezen zijn in het themanummer van "West-Vlaanderen Werkt". Een derde van alle Vlaamse erkende chocoladeverwerkers bevindt zich in West-Vlaanderen, al wordt de markt wel gedomineerd door buitenlandse multinationals. Ook in West-Vlaanderen worden vier van de vijf grootste chocoladeverwerkers gecontroleerd door buitenlands kapitaal.

West-Vlaanderen is ook de kampioen van de chocoladeconsumptie, meer bepaald via verkoop in de kleinhandel. Begin 2017 waren er in de provincie 211 chocoladewinkels, goed voor een Vlaams marktaandeel van ruim 35 procent. Brugge is de nummer één met 63 speciaalzaken in pralines, chocoladefiguren en andere zoete varianten. Dat zijn er 16 meer dan in 2008. Brugge mag zich met die cijfers de Belgische en Europese chocoladehoofdstad noemen.

De toekomst oogt trouwens goed, want er blijkt een stijging van het aantal leerlingen die een gespecialiseerde opleiding volgen. Bakkerij-, slagerij- en hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge is daarbij de populairste school: 32 procent van alle Vlaamse leerlingen in de sector zijn er ingeschreven.

bron: Belga