Werknemers presteren beter als ze elkaars salaris kennen

Werknemers presteren beter als ze elkaars salaris kennen

Voor dit onderzoek werd er samengewerkt door onderzoekers van de Cornell University's School of Industrial and Labour Relations en de Tel Aviv University. Zij ontdekten dat werknemers effectiever werken wanneer iedereen weet hoeveel elke collega verdient. "Op individueel niveau heeft loontransparantie een positief effect op de prestaties van werknemers", aldus assistent professor Elena Gitter.

Geld krijgen voor onderzoek

De onderzoekers vroegen aan participanten om een reeks anagrampuzzels te voltooien in ruil voor geldprijzen. De inkomsten hingen af van hun individuele prestaties ten opzichte van die van hun teamgenoten. Ook samenwerking was een belangrijk aspect tijdens dit experiment.

De deelnemers werden onderverdeeld in twee groepen. De ene groep zag enkel hoeveel ze zelf konden verdienen. De andere groep wist hoeveel ze verdienden in vergelijking met hun groepsgenoten. De wetenschappers stelden vast dat de laatste groep beter was in het uitkiezen van de persoon bij wie ze om hulp moesten vragen.

Negatieve kant

Maar het systeem heeft ook zijn nadelen. "Als mensen elkaars salaris kennen kan dit gevoelens van ongelijkheid verhogen, waardoor de productiviteit wordt belemmerd", zegt Gitter. "Als iemand ontdekt dat ze minder verdienen dan iemand die dezelfde job doet, is het maar normaal dat ze dit in vraag stellen." Volgens de onderzoekers is de transparantie van lonen positief als er een goed uitbetalingssysteem wordt gehanteerd op de werkvloer.