"Werkneemsters met borstkanker onvoldoende begeleid door werkgever"

"Werkneemsters met borstkanker onvoldoende begeleid door werkgever"

Werkneemsters die het verdict borstkanker te horen kregen, worden onvoldoende begeleid door hun werkgever. Dat blijkt uit twee studies die Pink Ribbon, de organisatie die zich inzet voor de strijd tegen borstkanker, liet uitvoeren. De organisatie lanceerde daarom de Pink Monday-campagne, om bedrijven gevoelig te maken voor een betere ondersteuning. Vanaf woensdag zijn ook de nieuwe Pink Ribbon-lintjes te koop. Uit de studies blijkt dus dat werkneemsters die het verdict "borstkanker" te horen hebben gekregen door hun werkgever onvoldoende begeleid worden. "De meeste werkgevers zijn immers onvoldoende onderlegd om met hun werknemers/borstkankerpatiënten in gesprek te gaan over de impact van hun ziekte op het werk en weten hen daardoor niet voldoende ondersteuning te bieden. Vooral de re-integratie van (ex-)borstkankerpatiënten op de werkvloer kan stukken beter", klinkt het. Ook blijkt dat "meer informatie en een open dialoog tussen patiënten, collega's, leidinggevenden, personeelsdiensten en bedrijfsartsen over verschillende alternatieve mogelijkheden bij werkhervatting een groot verschil kunnen maken".

Pink Ribbon lanceert daarom de Pink Monday-campagne, met de steun van het Riziv en het VBO. Zo komt er een praktische brochure voor zowel werknemers, werkgevers als eventueel de hr-afdeling. Ook zal het VBO aan zijn 50.000 leden een ethisch charter voorleggen.

Daarnaast zijn vanaf woensdag de nieuwe Pink Ribbon-lintjes te koop, deze keer ontworpen door de bekende juwelenontwerpster Christa Reniers, in 1.400 handelszaken. Het gezicht van deze campagne is schrijfster Kristien Hemmerechts, die in het najaar van 2015 zelf te horen kreeg dat ze aan borstkanker leed.

bron: Belga