Welsh stadje duidt na 700 jaar opnieuw een nar aan

Welsh stadje duidt na 700 jaar opnieuw een nar aan

Conwy, een klein stadje in het noorden van Wales, heeft zondag officieel een nieuwe nar aangesteld. De 34-jarige Russel Erwood werd tijdens een ceremonie, compleet met valkerij, middeleeuwse spelen en een parade, omgedoopt tot Erwyd le Fol.

Om de titel te verwerven moest Erwyd drie beproevingen doorstaan: geblinddoekt jongleren met dolken, een zwaard balanceren op zijn kin en een gouden munt laten verdwijnen met een goocheltruc. Als kers op de taart balanceerde de nieuwbakken nar nog een brandende barbecue op een lange paal.

"Het is een hele eer om de titel van nar van de stad te krijgen. Er zijn niet zoveel steden die nog een functie hebben voor een zot", getuigde Erwood, een professionele circusartiest, aan AFP.

Erwyd zijn voorganger, Tom le Fol, was aangesteld door koning Eduard I van Engeland in 1294. Meer dan zevenhonderd jaar later heeft hij dus eindelijk een opvolger. Nog tot 29 augustus zal Erwy drie dagen per week, twee shows geven, getooid in een dertiende-eeuws narrenpak met bijhorende ezelsoren.