Weer 'Marlboro Man' overleden

Weer 'Marlboro Man' overleden

Eric Lawson, die aan het eind van de jaren zeventig gestalte gaf aan de ruige "Marlboro Man" in de reclamecampagnes van dat sigarettenmerk,  is op 72-jarige leeftijd overleden. De campagne liep van 1954 tot 1999 en had als origineel doel om gefilterde sigaretten, die beschouw werden als 'vrouwelijk', te populariseren.

Lawson is niet de eerste 'Marlboro Man' die stierf aan een longaandoening die het gevolg is van overvloedig roken. Zo overleed David Millar in 1987 aan emfyseem en David McLean en Wayne McLaren in 1995 aan de gevolgen van longkanker. Allemaal waren ze te zien in de Marlboro Man reclamefilmpjes. Later verscheen Lawson nog in een antirookcampagne waarin de Marlboro Man geparodieerd werd.

David Millar

Millar wordt vaak 'the original Marlboro Man' genoemd, al ontkent Philip Morris, de fabrikant van Marlboro, dat hij ooit een echte 'Marlboro man' was.  Hij stierf in 1987 aan emfyseem, dat had hij te danken aan 40 jaar lang te hebben gerookt, al was hij op het moment van zijn dood al 20 jaar gestopt met roken.

David McLean

McLean was heel zijn leven een roker, hij begon in 1985 te lijden aan emfyseem en had in 1994 een tumor die verwijderd werd uit één van zijn longen. Zijn libertaire overtuigingen hielden hem tegen om de sigarettenproducent te vervolgen, het was zijn eigen keuze om te roken vond hij. Op een vergadering van aandeelhouders van Philip Morris, vroeg McLean om de hoeveelheid tabaksreclame terug te schroeven.

Wayne McLaren

Wayne McLaren was een Amerikaanse stuntman , model en acteur. McLaren Werkte als een stuntman en rodeo ruiter voor hij werd ingehuurd om te verschijnen in advertenties voor Marlboro. In 1976 deed hij promotiewerk voor de bekende reclamecampagne 'Marlboro Man'. In 1990 ontwikkelde McLaren longkanker en werd hij een anti-rook kruisvaarder. Vlak voor zijn dood werd een televisiespot uitgezonden waarin beelden van hem als cowboy in de Marlboro reclame werden afgewisseld met die van hem op zijn ziekenhuisbed terwijl zijn broer , Charles McLaren , vertelt over de gevaren van roken.

Op Youtube vonden we een reclamefilmpje van één van de eerste 'Marlboro Man' filmpjes. De filmpjes nemen ons mee naar een lang vervlogen tijd waar de dodelijke gevolgen van roken nog niet algemeen bekend waren en tabaksreclame nog de normaalste zaak van de wereld was: