We lijken op onze voornaam

We lijken op onze voornaam

Als je naam Wesley is, zie je er vaak anders uit dan een Matthias. En een Caroline lijkt soms niet op een Fien. Dat kwam duidelijk naar voren in een studie bij honderden mensen uit Frankrijk, Israël en de Verenigde Staten.

Alle proefpersonen kregen foto's van gezichten voorgeschoteld en ze moesten elk plaatje combineren met de juiste voornaam. Aangezien namen vaak generatiegebonden zijn, zijn alle modellen tussen de 20 en 30 jaar oud, hebben ze dezelfde etniciteit en een neutrale gezichtsuitdrukking. De kledij was niet zichtbaar op de foto.

Raar maar waar: de deelnemers konden opvallend goed de juiste naam kiezen. In bijna 40% van de gevallen slaagden ze hierin, wat een veel betere score is dan een kansberekening.

Haardracht

Volgens de onderzoekers komt dat doordat we namen associëren met gezichtskenmerken, zoals het haar. Bovendien geloven ze dat mensen tijdens hun leven een gezicht ontwikkelen dat pas bij hun voornaam.

Die theorie lijkt aannemelijk, maar klopt toch niet volledig, meent Gerrit Bloothooft, namenonderzoeker van de Universiteit Utrecht. Hij beweert dat de beste voorspeller van een naam de sociale klasse is. Zo kiezen lager opgeleiden andere namen dan hoger opgeleiden. Die eerste groep laat zich bijvoorbeeld vaak inspireren door Engelse namen.