We hebben minder seks door de klimaatopwarming

We hebben minder seks door de klimaatopwarming

Onderzoekers van het National Bureau of Economic Research hebben 80 jaar aan Amerikaanse geboortecijfers vergeleken met gegevens over de temperatuur. Daaruit blijkt dat de klimaatopwarming hand in hand gaat met een instorting van het geboortecijfer. Of om het met de ietwat gortdroge woorden van de wetenschappers te zeggen: "de coïtale frequentie neemt af".

Concreet werd aangetoond dat negen maanden na een bijzonder warme periode het aantal geboorten 0,7% lager ligt. Tijdens koelere perioden worden dan weer meer baby's verwekt.

"Extreme hitte leidt tot een opmerkelijke daling in aantal geboortes", besluiten de onderzoekers. "Extreme temperaturen kunnen het hormonenpeil en het libido beïnvloeden. Daarnaast vermindert de kwaliteit van het zaad van de man bij hoge temperaturen en heeft het invloed op de ovulatie van vrouwen."

Hoewel de studie werd uitgevoerd in de Verenigde Staten, is het effect van het warme weer hoogstwaarschijnlijk hetzelfde in Europa en andere Westerse landen, zo stelt professor Alan Barreca van de universiteit van New Orleans in The Independent. "De daling van het geboortecijfer is een ernstig probleem voor landen zoals de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, waar het aantal geboortes het aantal sterfgevallen niet compenseert", aldus Barreca. "Dit zal voor druk zorgen op de sociale zekerheid in die landen omdat het een onevenwicht in de bevolkingsopmaak schept".

Al lachend wijst de professor wel op een lichtpuntje: airco. Als het buiten te warm is voor een stomende vrijpartij, kan je binnen altijd de temperaturen doen zakken.