WB driebanden Hurghada - Heo Jung Han wint slotmanche, Frédéric Caudron blijft 's werelds nummer een

WB driebanden Hurghada - Heo Jung Han wint slotmanche, Frédéric Caudron blijft 's werelds nummer een

De 39-jarige Zuid-Koreaan Heo Jung-Han heeft zaterdag in het Egyptische Hurghada de zevende en laatste manche van de Wereldbeker driebanden gewonnen. In de finale versloeg hij de Nederlander Dick Jaspers in 18 beurten met 40-29, goed voor een gemiddelde van 2,222 caramboles per beurt. Heo plaatste zich eerder op de dag voor de finale met een 40-28 zege tegen de Vietnamees Tran Quyet Chien. Jaspers maakte in zijn halve finale met 40-26 een einde aan een bijzonder succesvol wederoptreden van de Duitser Martin Horn.

Jaspers is voor de vijfde keer, na 1997, 1999, 2008 en 2010 de eindwinnaar van de Wereldbeker. Caudron was als leider naar Hurghada gekomen, maar ging er al in de zestiende finales uit. Dat was hem ook de vorige twee manches, in Guiri en La Baule al overkomen. Na een finale in Bursa, een achtste finale in Luxor en zeges in Ho Chi Minh en Porto stond de 48-jarige Henegouwer nog stevig aan de leiding, maar zijn voorsprong was nu tot veertien punten geslonken. Na de vroege uitschakeling van Caudron had Jaspers genoeg aan een kwartfinale voor de eindzege. De 51-jarige Nederlander had Caudron ook op de wereldranglijst nog van de troon kunnen stoten, maar daarvoor had hij het toernooi in Hurghada moeten winnen.

Op de wereldranglijst is Jaspers wel tot op 24 punten van Caudron geslopen. De Spaanse wereldkampioen Daniel Sanchez is op 46 punten derde. Heo klom van de zeventiende naar de tiende plaats op, Tran van de vijftiende naar de veertiende. Horn, die geen wereldbekerpunten meer had, komt op 73 de ranking weer binnen. Eddy Merckx zakte van vijf naar zes, Eddy Leppens bleef negentiende en Roland Forthomme tuimelde van dertien naar twintig.

.

bron: Belga