Wateroverlast - Rusthuisevacuatie Bree: toestand onder controle

De toestand in het rusthuis De Boneput in Bree is weer onder controle, nadat daar zondag in de vooravond het medisch interventieplan werd afgekondigd wegens hevige wateroverlast. Bij een ware zondvloed had het water zich langs boven via allerlei leidingen een weg naar binnen gebaand. Daarom werd beslist om tot mogelijke evacuatie over te gaan. Uiteindelijk werden twee tot drie bewoners effectief naar een nabijgelegen rusthuis overgebracht. Dat liet de burgemeester van Bree, Liesbeth Van der Auwera (CD&V), zondagavond weten. Zij vergezelde de getroffen bewoners tijdens hun verhuis naar het andere rusthuis de Welzijnscampus Gerkenberg. De burgemeester loofde de goede samenwerking tussen het rusthuispersoneel, ambulancepersoneel, het Rode Kruis, de brandweer en de politie.

Bree en het naastgelegen Peer kregen zondagnamiddag met bijzonder hevige regenval af te kregen. In een fietstunnel kwam het water zo'n anderhalve meter hoog te staan. Andere straten stonden in een mum van tijd blank, waardoor automobilisten kwamen vast te zitten. Ook in een tenniscentrum probeerde men met man en macht het water buiten te houden.

De hevige regenval veroorzaakte ook problemen in Beringen en Leopoldsburg. Het water stroomde garages en kelders binnen. In Heusden-Zolder sloeg de bliksem in op een woning, maar de schade bleef beperkt.

bron: Belga