Wat is jouw ervaring met allergieën?

Wat is jouw ervaring met allergieën?

In totaal namen 992 lezers deel aan onze enquête, waaronder ongeveer 70 % vrouwen en 30 % mannen. De grootste groep is tussen 26 en 40 jaar oud.

1. Welke allergieën heb je?

De nipte meerderheid onder jullie (54 %) is niet allergisch en gaat snotvrij de lente tegemoet. Dat wil zeggen dat maar liefst 46 % maar al te goed weet waar we het deze week over hebben. De ‘populairste' allergie is hooikoorts. 251 lezers hebben hier mee te maken. Op de tweede plaats komt huisstofmijt en stofallergie sluit de top 3 af. Ook allergie voor huisdieren werd regelmatig aangevinkt.

2. Wat zijn de meest irritante allergische symptomen?

Jeukende ogen spannen de kroon. 98 lezers vinden dit het irritantste symptoom van een allergie. Niesbuien volgen op de voet en krijgen de twijfelachtige eer van 97 lezers. Ook een lopende neus doet je haar rechtop staan. Een verstopte neus, tranende ogen en irritaties zijn je ook niet onbekend.

3. Waar zoek je informatie over allergieën?

Als het om je gezondheid gaat, klop je overduidelijk het liefst aan bij de huisarts (314 deelnemers). Een tweede bron die je wel smaakt, is het internet, dankzij de schat aan informatie. Toch pas je maar beter op, want niet alle websites zijn even betrouwbaar. Na de online zoektocht, volgt de apotheker. Hij komt op de derde plaats als vaakst geconsulteerde bron. Tijdschriften en vrienden worden niet zo vaak om raad gevraagd.

4. Hoe behandel jij jouw allergieën?

Van de lezers die minstens aan één allergie lijden, verlicht ongeveer 70 % zijn symptomen met medicatie. Tabletten en sprays bieden volgens jou het meeste soelaas.

5. Wat is volgens jou het meest efficiënte geneesmiddel tegen hooikoorts?

De deelnemers die lijden aan hooikoorts zweren bij tabletten. Om een verstopte neus te verhelpen, gebruiken ze een spray.