Wapenhandelaar Jacques Monsieur in Portugal opgepakt

Wapenhandelaar Jacques Monsieur in Portugal opgepakt

De voortvluchtige Belgische wapenhandelaar Jacques Monsieur is in het Portugese Evora opgepakt. Dat heeft VTM NIEUWS donderdagavond bericht. Monsieur werd in oktober vorig jaar door het hof van beroep in Brussel veroordeeld tot 4 jaar celstraf en een boete van 1,2 miljoen euro wegens illegale wapentrafiek naar onder meer Libië, Tsjaad, Pakistan en Iran. Monsieur is één van de grootste wapentrafikanten die ons land kende. Hij werd in 2017 door de correctionele rechtbank veroordeeld voor wapenhandel. Monsieur werd ervan verdacht tussen 2006 en 2009 betrokken te zijn geweest bij de illegale levering van honderdduizenden (vol)automatische wapens, munitie, tanks, helikopter, vliegtuigen en ander militair materieel in conflictgebieden zoals Libië, Tsjaad, Pakistan en Iran. Jacques Monsieur kreeg toen drie jaar celstraf en een boete van 300.000 euro.

Tegen die uitspraak tekende hij beroep aan. Monsieur kreeg uiteindelijk 4 jaar cel en een geldboete van 1,2 miljoen euro. In tegenstelling tot het vonnis van de correctionele rechtbank, werd hij in beroep wel veroordeeld voor lidmaatschap van een criminele bende.

Jacques Monsieur was voortvluchtig en leefde ondergedoken in Evora. Daar heeft een Portugees FAST-team hem woensdagavond gearresteerd, op vraag van het Belgische gerecht. Morgen/vrijdag verschijnt hij voor de rechtbank. België vraagt zijn overlevering zodat hij in ons land zijn staf kan uitzitten.

bron: Belga