Walter De Buck krijgt eigen plein in Gent

Walter De Buck krijgt eigen plein in Gent

In Gent wordt woensdagnamiddag een groot stuk van Bij Sint-Jacobs definitief omgedoopt tot het Walter De Buckplein. De stad Gent wil daarmee de peetvader van de vernieuwde Gentse Feesten vereeuwigen.

In de eerste plannen werd voorzien dat enkel de parking tussen de kerk en de Vlasmarkt het Walter De Buckplein zou worden, maar later stuurde de stad die plannen bij door ook de straat vanaf de hoek met de Belfortstraat tot en met de voordeur van Trefpunt erbij te nemen.

"Ik denk dat dit een zeer logisch eerbetoon op een zeer juiste plaats is, waar de vernieuwde Gentse Feesten onder impuls van Walter De Buck in 1969 begonnen zijn", zegt Guido De Leeuw van Trefpunt, de organisatie die De Buck mee oprichtte begin jaren zestig.

De opening van het plein wordt woensdag om 14 uur opgeluisterd door de eigenzinnige fanfare "Vooruit met de Kuit". De Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) zal er het naambord onthullen met opschrift 'Walter De Buckplein, 1934-2014, Gents kunstenaar en zanger, herbezieler van de Gentse Feesten'. Daarna brengen zijn kinderen Liza & Leonard De Buck enkele meezingnummers, gevolgd door een optreden van André Cruyt. Die chansonnier was een persoonlijke vriend van Walter De Buck.

Walter De Buck overleed eind 2014 op 80-jarige leeftijd aan de gevolgen van een slepende ziekte. Hij laat niet alleen een schat eigen liedjes na, maar wekte ook oude Gentse volksliedjes, waaronder die van Karel Waeri, opnieuw tot leven. De Buck spendeerde verder een groot deel van zijn tijd aan beeldhouwen.

bron: Belga