Waarom je gelijktijdig met je partner moet gaan slapen

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat heel wat koppels na 3,5 jaar niet meer de gewoonte hebben om samen te gaan slapen. Deze gewoonte heeft niet enkel een sterke invloed op de intimiteit en verbondenheid tussen beide partners, maar het bed is ook vaak de plek waar diepe gesprekken worden gevoerd en waar de appreciatie voor elkaar (non-)verbaal wordt uitgesproken.
door
Jolien
Leestijd 2 min.

Volgens onderzoeker Jeffrey Larson hebben koppels die verschillende slaappatronen hebben, bijvoorbeeld een ochtendpersoon die samen is met een nachtraaf, meer conflicten en minder seksuele interactie dan koppels die wel steeds samen te bed gaan. Als de slaapgewoontes toch te hard van elkaar verschillen door jobgerelateerde redenen, kunnen enkele avonden per week samen slapen ook al een positieve invloed hebben op je relatie.

Daarnaast blijkt dat 75% van de koppels niet samen slaapt omdat de andere nog bezig is met surfen op het internet, aan het werk is of televisiekijkt. Dit terwijl de tijd die je samen in bed spendeert net voor je de ogen sluit net de meest kostbare tijd is samen volgens psychologe en slaapexpert Wendy Troxel. Wat echter helemaal not done is in de slaapkamer is de smartphone. Vooral tijdens een gesprek met je partner in bed kan je dit toestel maar beter aan de kant leggen.

Ook is het belangrijk om zo dicht mogelijk tegen je partner in slaap te vallen. Onderzoek heeft immers aangetoond dat koppels die fysiek contact maken tijdens de nacht gelukkiger zijn dan partners die elkaar niet aanraken. Aangeraden is om maximum een ruimte van 75 centimeter tussen jij en je geliefde te laten. Wat ook nog een voordeel is van samen met je partner naar bed te gaan: vrouwelijke partners zullen opgewekter zijn en een meer positieve kijk hebben op de interacties met hun wederhelft de volgende dag. Je weet dus wat te doen vanavond...

Foto Pixabay