Vuelta - Sergey Lagutin wint achtste etappe, Nairo Quintana verovert rode trui

Vuelta - Sergey Lagutin wint achtste etappe, Nairo Quintana verovert rode trui

Sergey Lagutin (Katusha) heeft zaterdag de achtste etappe in de 71e Ronde van Spanje gewonnen. Na 181,5 kilometer van Villalpando naar Valle de Sabero had de 35-jarige Oezbeek op de top van La Camperone tien seconden voor op de Fransman Axel Domont en zeventien op diens landgenoot Perrig Quemeneur. Pieter Serry finishte op 0:40 als vijfde, Zico Waeytens op 2:38 als elfde. Nairo Quintana (Movistar) was met een twaalfde plaats op 4:41 de beste van de favorieten en nam de rode leiderstrui over van zijn landgenoot Darwin Atapuma. De 26-jarige Colombiaan heeft 19 seconden voor op zijn Spaanse teamgenoot Alejandro Valverde. De Britse Tourwinnaar Chris Froome is op 0:27 derde.

Met de achtste etappe startte een zwaar drieluik door de bergen. Zaterdag kregen de renners nog even de kans om in het ritme te komen door eerst 173 grotendeels vlakke kilometers af te malen. Dan was het evenwel aan de klimmers op La Camperona, 8,5 kilometer lang, in het begin nog redelijk vlot lopend, gemiddeld 5 procent, maar in de laatste twee kilometer met stroken tussen 15 en 20 procent.

Het was een rit die kansen gaf aan vluchters, dus werd er meteen bij de start koers gemaakt in het peloton dat nog 186 renners telde, ook met Alberto Contador, al kwam die wel stevig ingepakt aan de start na zijn valpartij in de finale op vrijdag.

Na 9 kilometer vormde zich een kopgroep met 11 vluchters: Gatis Smukulis, Axel Domont, Sergey Lagutin, Jhonatan Restrepo, Jacques Janse van Rensburg, Mattia Cattaneo, Loïc Chetout, Scott Thwaites, Perrig Quemeneur, Zico Waeytens en Pieter Serry. Al snel hadden ze een voorsprong van 3:30 en het peloton liet de bonus uiteindelijk zelfs oplopen tot 10:30 op 40 kilometer van het eind. De strijd om de dagzege zou dus vooraan beslecht worden.

Scott Thwaites wilde de slotklim niet afwachten en trok op tien kilometer van de streep als eerste in de aanval. Al snel werd hij opgeraapt door Zico Waeytens, Gatis Smululis en Jhonatan Restrepo. De Colombiaan Restrepo reed weg bij zijn medevluchters. Hij klom aanvankelijk gezwind naar boven, maar de finale van de moordende klim zou hem de das omdoen. Perrig Quémeneur probeerde als eerste de sprong te maken, maar ook hij kwam zichzelf tegen. Een nieuw groepje met Domont, Lagutin en Serry raapte de Restrepo op anderhalve kilometer van de finish op. Wat later kwam Quemeneur opnieuw vooraan aansluiten. Hij trok in de aanval, maar moest dat snel bekopen en met nog 1 kilometer te gaan waren er vier leiders. Serry kreeg het moeilijk en moest het hoofd buigen in de laatste 600 meter, terwijl Lagutin nog iets in de benen had en op 200 meter de sprint naar zijn eerst zege van het seizoen en de mooiste in zijn carrière inzette.

In het peloton met favorieten bleef het heel lang windstil, al had rode trui Atapuma wel al vroeg moeten lossen. Froome gaf geen al te beste indruk, leek even de andere favorieten te moeten laten rijden, maar keerde, andermaal met voortdurend het zicht op zijn vermogensmetertje weer terug en ging zelfs als eerste in de aanval van de favorieten op 1,2 kilometer. Johan Esterban Chavez moest passen, Nairo Quintana en Alberto Contador wisten aanvankelijk te volgen, maar die laatste zou terug in het zadel moeten zakken en het duo moeten laten rijden. Quintana toonde zich de betere van de twee. Froome moest enkele lengtes laten en zou op het eind zelfs Contador nog voor zich moeten dulden. Quintana pakte 25 seconden op Contador, 31 op Froome en 57 op Chaves.

De negende rit brengt de renners zondag van Cistierna naar Oviedo. Na 164,5 kilometer, met na 60 kilometer een col van tweede categorie en in de finale drie beklimmingen van derde categorie, ligt de aankomst op de top van de de Alto del Naranco, tweede categorie, 5,7 kilometer lang en 6,1 procent steil.

.

bron: Belga