Vuelta - Pinot wint nu ook in Ronde van Spanje

Vuelta - Pinot wint nu ook in Ronde van Spanje

Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) hoort voortaan bij het kransje renners dat in de drie grote rondes wist te scoren. Na een zege in de Giro vorig jaar en twee overwinningen in de Tour (2012 en 2015) schoot hij zondag ook raak in de Ronde van Spanje. "Ik was er echt mee bezig om in de drie grote rondes een rit te winnen", gaf de Fransman na afloop toe. "Nu heb ik dit voor mekaar gekregen. Ik ben er enorm trots op. Ik ging er volledig voor op het eind en haal het voor de favorieten. Hier winnen, op zo'n aankomst, maakt me heel trots. Dit zal voor eeuwig op mijn palmares staan, dit is zeer belangrijk voor mijn carrière."

Pinot verloor in de eerste week tijd voor het algemeen klassement nadat hij werd opgehouden door een valpartij in de zesde etappe (een val na een bocht, waar er paaltjes stonden). Net zoals Wilco Kelderman kwam hij met 1:44 achterstand over de finish. "De favorieten keken naar elkaar", aldus Pinot. "Ik zag mijn kans schoon en wist dat ik niet al te veel gevaar betekende voor hen door mijn tijdverlies. Ze zouden niet meteen achter me aan gaan en van die situatie heb ik geprofiteerd. De voorbije dagen voelde ik dat ik in goede doen was en ik moest gewoon iets proberen met deze benen. Toen ik een kloofje had van 15 seconden, wist ik dat de zege er zeker in zat."

Pinot schuift dankzij zijn zege op van plaats elf naar zeven in het klassement, op 2:10 van de leider. "Er wacht nog een zware week", beseft hij zelf. "Morgen is het rustdag en vanavond ga ik vooral genieten van deze zege. Ik voel me goed en ga vechten tot in Madrid. Ik ga er gewoon voor, zonder limieten ja (Pinot stond derde in de voorbije Giro na de 19e etappe, maar zakte nadien volledig weg met een 88e plaats op 45 minuten. Compleet uitgeput zou hij zelfs niet meer starten in de slotrit). Maar let wel, ik sta nog ver van het podium. Ik ga koersen zoals ik dat wil, ik koers zonder druk en wil me nog amuseren in die derde week. Misschien moet ik wel proberen om nog een rit te winnen, waarom niet?"

bron: Belga