VUB-onderzoekers ontwikkelen optische computer van de toekomst

De onderzoeksgroep Applied Physics van de Vrije Universiteit Brussel heeft een nieuwe generatie optische computers ontwikkeld, de zogenaamde "coherent Ising machine". Het team van VUB-onderzoekers heeft de optische computers aanzienlijk kunnen verkleinen, waardoor ze niet langer groot, duur en moeilijk te bouwen zijn en zo de traditionele digitale computer kunnen inhalen. De traditionele computer maakt gebruik van elektronen, waar de optische computers gebruik maken van fotonen. Die fotonen hebben de eigenschap om geen magnetische storing te veroorzaken en niet te verhitten. Door dat gebrek aan weerstand zijn de optische computers veel sneller en ook krachtiger.

Computers met een krachtig geheugen zijn belangrijk in het dagelijkse leven voor bijvoorbeeld het berekenen van het meest efficiënte vervoersplan van de treinen, de beste timing van slimme verkeerslichten of de snelste route tot onze bestemming op onze smartphone. De optische computer geldt hier als het beste en snelste alternatief voor de digitale computer, maar doordat ze gebruik maken van kilometerslange optische vezels en krachtige lasersystemen waren ook de optische computers nog groot, duur en moeilijk te bouwen.

Het VUB-team met Fabian Böhm, professor Guy Verschaffelt en professor Guy Van der Sande heeft hier nu een oplossing voor gevonden door kant-en-klare componenten te gebruiken op basis van commerciële, standaard optische en elektronische componenten. Hierdoor kan hun optische computer makkelijk worden nagebouwd. En wanneer die componenten in de toekomst als fotonische chips gemaakt worden, zal de grootte en de kostprijs nog drastisch verlagen.

bron: Belga