VS zetten twee Cubaanse VN-diplomaten het land uit

De Verenigde Staten zetten twee Cubaanse diplomaten bij de Verenigde Staten het land uit omdat ze de nationale veiligheid in gevaar zouden brengen. Dat heeft woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken Morgan Ortagus gemeld. De beslissing komt er kort voor de Algemene Vergadering van de VN dinsdag. Cuba noemt de uitwijzing "onverdedigbaar". "We hebben aan twee leden van de Cubaanse VN-missie gevraagd om het land te verlaten omdat ze zich bezighielden met activiteiten die de Amerikaanse nationale veiligheid in gevaar brengen", aldus Ortagus op Twitter. "De leden van de missie mogen bovendien Manhattan niet verlaten", waar het VN-hoofdkwartier zich bevindt. Die bewegingsvrijheid geldt trouwens ook voor diplomaten uit Iran, Noord-Korea, China, Rusland en Syrië.

In een mededeling meldt de State Department nog dat de Cubanen beschuldigd worden van "beïnvloedingsoperaties", wat zou betekenen dat ze tactische informatie zouden hebben verzameld over een tegenstander of propaganda zouden hebben verspreid.

In een reactie noemt Cuba de uitwijzing "onverdedigbaar". "Ik verwerp met klem de onverdedigbare uitwijzing van twee functionarissen van de Cubaanse permanente VN-missie en de beperking van de bewegingsvrijheid voor de diplomaten en hun families", aldus minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez op Twitter.

De relaties tussen de VS en Cuba zijn bekoeld onder president Donald Trump, nadat zijn voorganger Barack Obama de diplomatieke betrekkingen met Cuba had hersteld in 2015. Onder meer de steun van Cuba aan het Venezolaanse regime zorgt voor spanningen.

Aangezien de hoofdzetel van de VN zich in New York bevindt zijn de VS in principe verplicht om visa toe te kennen aan leiders die vergaderingen bijwonen of aan permanente vertegenwoordigers. Toch gebruiken de VS die verantwoordelijkheid om sancties op te leggen aan landen. Zo kreeg de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken in juli een visum met strenge beperkingen, en mocht hij zich ook enkel binnen een beperkte zone rond de hoofdzetel in Manhattan bewegen.

Iran kondigde donderdag aan dat de buitenlandminister vrijdag naar New York vliegt, maar liet niet weten of zijn visum deze keer ook gelimiteerd is.

bron: Belga