VS-invoerheffingen op staal - Wall Street lager na aankondiging over invoerheffingen

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag lager gesloten. Beleggers in New York verwerkten het besluit van president Donald Trump om importtarieven op staal en aluminium voor de Europese Unie door te zetten. De reactie van Europa bleef niet uit, met tegenmaatregelen. Ook Canada en Mexico sloegen terug.

De Dow-Jonesindex sloot 1 procent lager op 24.415,84 punten. De brede S&P 500-index daalde 0,7 procent tot 2705,28 punten. Nasdaq hield de verliezen beperkt tot 0,3 procent op 7442,12 punten.

Trump stelde in maart importtarieven in van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium. Dat leidde onder meer tot een handelsconflict met China. Bondgenoten Canada, Mexico, Brazilië, Australië, Argentinië en de EU werden tot nu toe nog uitgezonderd van de heffingen. De heffingen worden vanaf middernacht aan de Amerikaanse oostkust, 6 uur Belgische tijd, geheven.

Staalbedrijf US Steel (plus 1,7 procent), ijzerertsproducent Cleveland-Cliffs (plus 1,8 procent) en aluminiummaker Century Aluminum (plus 3,3 procent) wonnen flink. Harley-Davidson stond in de min vanwege de handelsspanningen. De oer-Amerikaanse motorfietsmaker, die 2,2 procent aan beurswaarde verloor, is een direct doelwit van tegenmaatregelen uit Brussel.

De aandelen van Amerikaanse autobouwers reageerden wisselend. Ford bleef vlak, Fiat Chrysler ging juist 4,6 procent omhoog. Dat kwam door een grote order van Google-zusterbedrijf Waymo, maar ook door berichten dat Trump importheffingen wil gaan opleggen aan grote Duitse luxemerken.

Verder stond General Motors (GM) met een plus van bijna 13 procent duidelijk hoger.

bron: Belga