VS denken nu ook aan heffingen op Belgische wafels

De Verenigde Staten denken nu ook aan hoge importheffingen op Europese goederen, zoals Belgische wafels en kazen. Dat blijkt uit een document dat de Amerikaanse overheid deze week publiceerde, melden Amerikaanse media. De heffingen zijn het gevolg van een beslissing van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) dat de VS mogen terugslaan vanwege verboden Europese staatssteun aan vliegtuigbouwer Airbus.

De WTO bepaalde al in oktober dat de VS heffingen mogen instellen op 7,5 miljard dollar aan Europese goederen. In eerste instantie ontsprongen producten als Belgische wafels, Ierse en Schotse whiskey, Europese wijnen en kazen als Cheddar, Parmezaan, Emmental en Gouda grotendeels de dans, maar nu bestaat alsnog de kans ze te maken krijgen met tarieven met een hoogte tot 100 procent.

Verder kunnen de tarieven op producten die al eerder op een lijst stonden ook nog worden verhoogd tot maximaal 100 procent. Er loopt nu in Washington een inspraakprocedure. Daarna nemen de VS een definitieve beslissing.

bron: Belga