Vrouwen geboren als man kunnen binnenkort kinderen krijgen

Vrouwen geboren als man kunnen binnenkort kinderen krijgen

binnenkort kinderen krijgen. Dat beweert een toonaangevende vruchtbaarheidsexpert.

Volgens Richard Paulson, voorzitter van The American Society for Reproductive Medicine, kunnen vrouwen die geboren zijn als man gedoneerde baarmoeders krijgen. Op die manier kunnen ze binnenkort ook bevallen.

Baarmoedertransplantatie

Paulson stelt dat het perfect mogelijk is om een baarmoeder succesvol te implanteren bij een transgendervrouw. "Er zullen extra uitdagingen bij komen kijken, maar ik zie geen opvallende problemen die het kunnen verhinderen", vertelt de expert tegen The Telegraph. "Ik verwacht dat er transgendervrouwen zijn die een baarmoeder willen en voor een transplantatie zullen kiezen." Hij voegt er wel aan toe dat transgendervrouwen enkel via een keizersnede zullen kunnen bevallen.

Onethisch 

Britse experten hebben hun zorgen al geuit. Ze waarschuwen dat een zwangerschap bij een transgendervrouw onethisch kan zijn. Bovendien is het veiliger voor het kind om geboren te worden via een surrogaatmoeder.

Professor Julian Savulescu, filosoof en bio-ethisch specialist aan Oxford University, is één van hen. "Hoewel het technisch mogelijk is, moet je zeker zijn dat de baarmoeder normaal zal functioneren tijdens de zwangerschap", zegt hij tegen The Telegraph. "Een baarmoederbreuk kan de foetus doden of voor een permanente handicap zorgen."