Vreemdelingen veel sneller gescreend

Vreemdelingen veel sneller gescreend

Een twintigtal ambtenaren van de Dienst Vreemdelingenzaken krijgt rechtstreeks toegang tot de grote politiedatabank. Een protocolakkoord daarover met de federale politie heeft groen licht gekregen van de Privacycommissie, schrijft De Tijd vandaag. Nu moet DVZ voor de screening van tienduizenden dossiers telkens vragen aan de politie of een vreemdeling bij haar gekend is of niet.

"Dankzij dit protocolakkoord krijgt - na enkele technische regelingen - nog dit najaar een twintigtal ambtenaren van DVZ rechtstreeks toegang tot de politiedatabank", zegt DVZ-woordvoerder Geert De Vulder. "Het systeem zal alleen aangeven of iemand wel of niet voorkomt in de Algemene Nationale Gegevensbank. Alleen als er een 'hit' is, moeten we de politie nog om info vragen, wat de screening natuurlijk een stuk sneller maakt.'

In de ANG brengen alle politiediensten zowel "harde" als "zachte" informatie bijeen. Zoals of iemand nog openstaande boetes heeft, al opdook in een strafdossier of als vermist geseind stond. Ook als een wijkagent ooit verontrustende informatie over iemand kreeg, staat dat in de databank.

bron: Belga