Vreedzame betoging escaleert op einde

Vreedzame betoging escaleert op einde

De betoging was gericht tegen het «onverteerbare» regeerakkoord dat vorig jaar werd afgesloten door de federale beleidsmakers. Bijna een jaar nadat de regering Michel I werd beëdigd, bracht het gemeenschappelijk vakbondsfront naar eigen zeggen 100.000 mensen bij elkaar, al hield de politie het op 81.000.

De bonden omschreven die opkomst als «een duidelijk signaal». «Sommigen dachten dat we niet meer konden mobiliseren, maar men heeft zich vergist», zei Marc Goblet van ABVV.

 

Door die massa raakte het openbaar vervoer zwaar verstoord, zowel bij De Lijn als bij de Brusselse MIVB en de Waalse TEC. Vooral het busverkeer ondervond veel hinder. Bij de NMBS waren de rijtuigen dan weer overbezet, hoewel de spoormaatschappij extra treinen had ingelegd. Het verkeer op de weg beleefde als enige een normale ochtendspits.

De optocht van het Noord- naar het Zuidstation verliep in eerste instantie heel gemoedelijk. Maar toen de betogers hun bestemming bereikten, kwam het rond 13u30 alsnog tot gewelddadige onlusten. De aanleiding was naar verluidt een groep anarchisten, die zich in de betoging had gemengd.

De politie was snel en massaal aanwezig om de oproerkraaiers met waterkanonnen en traangas bijeen te drijven. Uiteindelijk werden 28 relschoppers gearresteerd: 3 administratief en 25 gerechtelijk, wegens vandalisme, geweld tegen de politie en oproer. Bij het tumult raakten 12 mensen gewond, van wie 4 agenten. Tegen 15 uur waren de meeste betogers uiteindelijk naar huis getrokken.