Voortaan verplichte kunst bij bouw van nieuwe brug of school

Voortaan verplichte kunst bij bouw van nieuwe brug of school

Bij de bouw van een nieuwe brug, sporthal of school met belangrijke steun van de Vlaamse overheid, zal voortaan verplicht een bepaald deel van de bouwkost naar kunst moeten gaan. Dat staat in het decreet 'Kunst in de Openbare Ruimte' of het zogenaamde 'Percentagedecreet' van minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) dat vandaag unaniem is goedgekeurd in het Vlaams Parlement. De regeling moet de aanwezigheid van kunst in de publieke ruimte aanzwengelen en moet kunstenaars en nieuwe kunstvormen een duwtje in de rug geven. De regeling om meer kunst in openbare gebouwen te integreren bestaat eigenlijk al sinds 1986. Maar er zaten verschillende knelpunten in de regels. Zo was er discussie over de hoogte van de percentages en over de terminologie waardoor het decreet op een ongelijke manier werd toegepast. De uitvoering van het decreet bleef daarom ook te vaak dode letter.

Een bijsturing van het decreet drong zich op. Na grondig overleg zijn de percentages nu bijgesteld en ligt er een meer uniforme regeling op tafel. Wanneer de Vlaamse overheid de bouwkost voor een bepaald project voor minstens 30 procent subsidieert, moet een percentage van de bouwkost gaan naar de aankoop van een kunstopdracht. De hoogte van dat percentage hangt af van de totale bouwkost. Zo gaat het voor projecten tot 1 miljoen euro om 1,5 procent. Het percentage daalt trapsgewijs naar 0,25 procent bij projecten met een bouwkost van meer dan 100 miljoen euro.

"Met het decreet geven we kunst de plaats die ze verdient. Er komt nu meer doordachte kunst in alle vormen en maten in de publieke ruimte", zegt minister Sven Gatz. "Vroeger dacht men vooral aan gevestigde kunstenaars en beeldhouwwerken. Nu kunnen ook meer moderne kunstvormen aan bod komen. Denk maar aan graffiti of digitale kunst."

"Nu kunnen echt alle domeinen dit toepassen", vult N-VA-parlementslid Cathy Coudyser aan. "Ziekenhuizen en woonzorgcentra deden dit al consequent. Nu zullen ook scholen die nieuwbouw bouwen kunst integreren. Ook bij mobiliteitswerken zoals de aanleg van een brug of tunnel kan kunst worden geïntegreerd, of bij een nieuw openbaar cultuurcentrum, sport- of vrijetijdshuis", aldus Coudyser.

bron: Belga