Voormalig Barça-voorzitter Sandro Rosell vrijgesproken in zaak rond witwaspraktijken

Voormalig Barça-voorzitter Sandro Rosell vrijgesproken in zaak rond witwaspraktijken

Voormalig FC Barcelona-voorzitter Sandro Rosell is bij gebrek aan bewijzen vrijgesproken in een zaak rond witwaspraktijken waarvoor hij eerder 21 maanden in voorlopige hechtenis zat, zo maakte de Spaanse justitie bekend. De 55-jarige Catalaan was al sinds eind februari weer op vrije voeten, maar bleef intussen wel nog onder elektronisch toezicht. Voordien zat Rosell, van 2010 tot 2014 voorzitter van FC Barcelona, sinds mei 2017 in voorlopige hechtenis, in afwachting van zijn rechtszaak. De Catalaan moest zich voor de rechter verantwoorden voor witwaspraktijken rond een sponsorcontract met Nike en televisierechten van wedstrijden van de Braziliaanse nationale ploeg.

Volgens het parket zou vijftien miljoen euro, afkomstig van de televisierechten, op illegale wijze doorgesluisd zijn naar rekeningen van Rosell in Spanje en Andorra. Op de rekening in Andorra werd ook vijf miljoen euro gestort afkomstig van een contract met Nike. Ook de vrouw van Rosell, een advocaat uit Andorra en drie andere personen moesten zich in hetzelfde onderzoek voor de rechtbank verantwoorden, ook zij werden vrijgesproken. Voor Rosell werd er een celstraf van zes jaar gevraagd, hijzelf heeft de beschuldigingen altijd ontkend.

Sandro Rosell stond aan het hoofd van de Braziliaanse tak van Nike voor hij in 2010 Joan Laporta opvolgde bij Barcelona. In januari 2014 trad hij af in de nasleep van een onderzoek naar mogelijke fraude bij de transfer van Neymar in 2013. De Catalaan is dan ook nog niet klaar met justitie: hij wacht zijn rechtszaak voor corruptie, oplichterij en fiscale fraude nog af.

bron: Belga