Voorlopige tendenzen in Wallonië: winst voor Ecolo en PVDA, maar PS en MR houden stand

Voorlopige tendenzen in Wallonië: winst voor Ecolo en PVDA, maar PS en MR houden stand

In Wallonië, waar heel wat telbureaus kampten met technische problemen, wordt de tendens min of meer duidelijk. Ecolo en PVDA winnen, maar MR en vooral PS blijven ondanks vaak fors verlies oppermachtig. Voor het Waals parlement is intussen meer dan de helft van de stemmen geteld. De PS blijft er voorlopig de grootste met bijna 25 procent van de stemmen. De socialisten boeken wel een verlies met 6 procentpunt. De MR blijft op post als tweede partij, ondanks het verlies van bijna 4 procentpunt.

De linkse partijen PVDA en Ecolo doen het goed. Ecolo staat voorlopig op een derde plaats, met bijna 15 procent van de stemmen. Een "groene golf" van 6,36 procentpunt. PVDA en cdH houden voorlopig nog een nek-aan-nekrace. De humanisten staan op iets meer dan 12,5 procent van de stemmen, een verlies met 2,6 procentpunt. PVDA volgt met 12,25 procent, een winst van 6,5 procentpunten.

De linksliberalen van DéFI hangen net onder de 4 procent en halen de kiesdrempel voorlopig dus niet, net als de rechtse partijen PP en Listes Destexhe.

Over naar de Kamer dan, waar in de meeste provincies al meer dan de helft van de stemmen is geteld. Ook daar is er winst voor Ecolo en PVDA, al zijn PS of MR in alle Waalse provincies de grootste. MR blijft oppermachtig in Waals-Brabant, waar premier Charles Michel de lijst trekt. In Luik nemen ze de koppositie over van de PS, al is het verschil tussen beide met 46 procent van de bureaus geteld erg nipt. Henegouwen en Namen blijven voorlopig voor de PS, cdH blijft ondanks fors verlies de grootste in Luxemburg.

Ecolo boekt in alle Waalse provincies winst, maar wordt nergens de grootste. De partij schommelt tussen de 15 en 20 procent. PVDA doet het ook goed en schommelt bijna overal rond de 12 à 14 procent.

CdH houdt het verlies met uitzondering van Luxemburg beperkt. In Namen houdt ze Ecolo van de derde plaats, in Luxemburg is ze de grootste, en in Luik eindigt ze voorlopig voor de PVDA, als is het daar nipt.

Rechts breekt opnieuw niet door in Wallonië. De PP en Listes Destexhe halen voorlopig nergens de kiesdrempel. Het linksliberale DéFI doet dat voorlopig enkel in Waals-Brabant.

bron: Belga