"Voor het eerst vrouwelijke presidentskandidaat"

"Voor het eerst vrouwelijke presidentskandidaat"

«We hebben een mijlpaal bereikt: voor de eerste keer in de geschiedenis van ons land zal een vrouw genomineerd worden als de presidentskandidaat van een grote partij», zo claimde Hillary Clinton de zege in de Democratische voorverkiezingen tijdens een toespraak in Brooklyn. Clinton won deze week in South Dakota, New Jersey, New Mexico en Californië. Sanders wint in North Dakota en Montana.

«Corrupt systeem»

Clinton is mathematisch zeker van de nominatie, op voorwaarde dat de superdelegates haar kant kiezen. Dat zijn meer dan zeshonderd partijbonzen die zelf mogen kiezen voor wie ze stemmen, onafhankelijk van de resultaten van de voorverkiezing. Momenteel zouden 571 onder hen Clinton steunen, tegenover slechts 48 die achter Sanders staan. In gewone afgevaardigden is de stand voorlopig 1.926-1.615 voor de voormalige first lady. Sanders benadrukte dat de superdelegates nog tot de partijconventie van mening kunnen veranderen. Bovendien klaagde hij het «corrupte kiessysteem» aan.

Quid Obama?

Toch wordt de druk op de senator uit Vermont steeds groter. Als hij uit de race stapt, kan Clinton zich focussen op de strijd tegen Donald Trump, de gedoodverfde Republikeinse kandidaat. Morgen ontvangt president Barack Obama Sanders in het Witte Huis, waar hij hem zal pogen te overtuigen ermee te kappen. Volgens waarnemers staat de president op het punt zijn steun openlijk uit te spreken voor zijn voormalige minister van Buitenlandse Zaken en zou hij zelfs staan te springen om een laatste keer mee campagne te voeren en de handschoen op te nemen tegen Trump.