Voor het eerst meer miljardairs in China dan in VS

Voor het eerst meer miljardairs in China dan in VS

Ondanks de tragere economische groei, zijn er vorig jaar 99 meer miljardairs geteld dan in 2014. Dat schrijft de South China Morning Post op basis van de ‘Global Rich List' van het Chinese onderzoeksbureau Hurun. In totaal waren er wereldwijd 2.188 miljardairs, die allen tezamen 7,3 biljoen dollar (6,6 biljoen euro) bezitten. Dat betekent een stijging van 9% van de mensen die bedragen met negen nullen of meer op hun bankrekening hebben staan.

Peking wint

Van de nieuwe dollarmiljardairs komen er 90 uit China, Hongkong, Macau en Taiwan (samen Groot-China). Samen hebben de 568 Chinese miljardairs een nettovermogen van 1,4 biljoen dollar (1,3 biljoen euro). Peking stoot als nieuwe «miljardairshoofdstad» van de wereld New York van de troon: voor het eerst zijn er meer Chinese dan Amerikaanse miljardairs, die in totaal met 535 zijn.

Top drie rijkste mensen

De top tien van rijkste mensen ter wereld wordt wel nog steeds gedomineerd door de Verenigde Staten. Maar liefst zeven van de tien zijn Amerikanen, met Bill Gates op kop. De Amerikaanse medeoprichter van Microsoft is in totaal 80 miljard dollar (73 miljard euro) waard. Op de tweede plaats staat de Amerikaabse ‘superbelegger' Warren Buffett, goed voor 68 miljard dollar (62 miljard euro). De derde plaats wordt ingevuld door de Spanjaard Amancio Ortega. De oprichter van modegroep Inditex waartoe onder andere Zara behoort, heeft een vermogen van 64 miljard dollar (58 miljard euro).

Chinese miljardairs

De rijkste Chinees is Wang Jianlin (foto), voorzitter van vastgoedontwikkelaar Wanda Group. Hij bezit 26 miljard dollar (24 miljard euro). Overigens heeft de Chinese miljardair Jack Ma, de oprichter van de onlinewinkel Alibaba, voor iets meer dan 2,5 miljoen euro de wijngaard Château de Sours in de buurt van de Franse wijnstad Bordeaux overgekocht van de Brit Martin Krajewski.

AFP / STR