Voor 50 miljoen nieuwe scholen in eerste vier maanden

Voor 50 miljoen nieuwe scholen in eerste vier maanden

Er werd in de eerste vier maanden van het jaar voor bijna 50 miljoen euro subsidies toegekend aan bouwprojecten in het gesubsidieerd onderwijs, in Vlaanderen en Brussel. Dat meldt Hilde Crevits vandaag. De onderwijsminister maakt zich sterk dat aan het einde van de legislatuur twee op de drie Vlaamse gemeenten een nieuwe of vernieuwde school zullen hebben. Het Vlaamse agentschap AGIOn geeft subsidies voor scholenbouwprojecten in het gesubsidieerd onderwijs. Het kan dus gaan om zowel het gemeentelijk als het stedelijk, provinciaal of vrij onderwijs. Afhankelijk van de aard en de kostprijs van de werken zijn verschillende procedures mogelijk.

In de eerste vier maanden werd bijna 15 miljoen euro toegekend voor grote bouwprojecten. Scholen in Melle, Borgerhout, Opwijk, Haacht, Gent en Hoboken ontvingen elk een subsidie van meer dan 1 miljoen euro. In Opwijk komt er een volledig nieuwe gemeentelijke basisschool, met een ruime eetzaal die ook wordt opengesteld voor bijvoorbeeld verenigingen.

Ruim 34 miljoen euro ging daarnaast naar kleinere verbouwingen en renovaties. "Nog nooit waren de investeringen in scholenbouw zo hoog en nog nooit werden er zo veel nieuwe scholen gebouwd of grondig verbouwd", zegt Hilde Crevits. "Maandelijks worden over heel Vlaanderen verschillende nieuwe of vernieuwde scholen geopend."

bron: Belga