Volgende week vrijdag is "eindpunt" voor onderhandelingen

Volgende week vrijdag is "eindpunt" voor onderhandelingen

Het overleg tussen de spoorbonden en de directies zal komende week worden voortgezet, zo is vanmiddag door de vakbonden meegedeeld na een bijeenkomst met de spoordirecties. Nu de stakingsdreiging bij het spoor met een week is uitgesteld, hopen de bonden ten laatste tegen eind volgende week tot een akkoord te kunnen komen. Volgende week vrijdag is het "eindpunt" voor de onderhandelingen, zo klinkt het wel. De socialistische spoorbond ACOD/CGSP had eerder op de dag aangekondigd het overleg met de directies van Infrabel, NMBS en HR Rail "een laatste kans te geven". Er wordt zondagavond dus niet overgegaan tot een algemene staking, maar een week later kan er wel nog een syndicale actie worden opgestart. De verschillende spoorbonden benadrukken evenwel dat ook die staking kan worden afgewend wanneer er tijdig een akkoord wordt bereikt.

"Vrijdag is het eindpunt", zegt Michel Abdissi van de Franstalige vleugel van de socialistische spoorbond. Maar hij wil niet gezegd hebben dat het zeker tot een staking komt wanneer die deadline niet wordt gehaald. "Ik hoop vooral dat er tegen dan een akkoord is", zo klinkt het diplomatisch.

"Er wordt in elk geval vooruitgang geboekt in het dossier", zegt Ludo Sempels van de Nederlandstalige vleugel van ACOD. "Er is een opening gecreëerd die ons moet toelaten om tegen eind volgende week een oplossing te vinden."

Voor de christelijke bond ACV vormt het 'moratorium' het grootste struikelblok, zo valt te horen bij Luc Piens. De bonden hadden namelijk, in ruil voor toegevingen in het dossier van de kredietdagen, gevraagd om verdere productiviteitsverhogende maatregelen voor het personeel tot begin 2019 te bevriezen. Maar de directies willen niet uitsluiten dat er voor bepaalde categorieën van werknemers toch maatregelen zullen volgen.

"We hebben ons standpunt daarover opnieuw naar voren gebracht", aldus Piens, die stelt dat er evenwel geen garanties zijn dat de directie daarop zal toegeven. "Maar dan moeten we bekijken of er andere maatregelen mogelijk zijn. We bekijken volgende week hoe we daaruit komen."

Het volgende overleg tussen de bonden en de directies vindt wellicht maandagnamiddag om 15 uur plaats. Ook dinsdagmorgen om 8 uur en donderdagmorgen om 10 uur is nog overleg voorzien.

bron: Belga