Voka roept volgende federale regering op: "draai de klok niet terug"

Voka roept volgende federale regering op: "draai de klok niet terug"

De Vlaamse werkgeversfederatie Voka had op haar nieuwjaarsreceptie opnieuw een politieke boodschap klaar: aan de volgende federale regering wordt gevraagd om de klok niet terug te draaien. De nota's die een maand geleden circuleerden toen informateur Paul Magnette (PS) aan zet was, zijn voor de Vlaamse bedrijven alvast onaanvaardbaar, klinkt het bij monde van Voka-voorzitter Wouter De Geest. Volgens Voka heeft de vorige federale regering ons land in de goede richting gezet, maar is het werk nog niet af. "In een land dat ondanks de tweede hoogste belastingdruk en derde hoogste overheidsuitgaven van Europa niet verder komt dat een zeventiende positie qua geleverde kwaliteit, is er maar één mogelijke remedie: hervormen".

De voorzitter formuleerde vanavond alvast enkele suggesties. Volgens hem moet het verouderd arbeidsrecht op de schop, waarbij het onderscheid tussen arbeiders, bedienden, zelfstandigen en ambtenaren zou moeten verdwijnen. "Installeer een nieuw statuut dat tegemoetkomt aan de vraag naar meer flexibiliteit en autonomie van zowel werkgevers als werknemers. En zorg op die manier voor nieuwe zekerheid", klinkt het. Voka toont zich bereid om de dialoog met de sociale partners aan te gaan.

Ook de staatsstructuur zelf moet volgens de werkgeversorganisatie onder handen worden genomen. "Met versnipperde bevoegdheden en inefficiënte besluitvormingsprocessen, is er duidelijk iets mis in de machinekamer van België", aldus de voorzitter. Volgens hem rijpen ook de geesten in het zuiden van het land hieromtrent.

Voka wil dat de gewesten de hefbomen in handen krijgen voor het arbeidsmarktbeleid en de gezondheidszorg. De werkgeversfederatie is bang dat federale maatregelen zoals hogere minimumlonen of het terugschroeven van de hervormingen in de vennootschapsbelasting de Vlaamse ambitie voor meer tewerkstelling en meer loon naar werken zullen ondermijnen.

bron: Belga