Vluchtelingencrisis - "Exodus van Griekenland naar Macedonië was georganiseerd"

De exodus van kandidaat-vluchtelingen uit Griekenland naar Macedonië op maandag was volgens Athene georganiseerd. "We hebben pamfletten in handen gekregen die de migranten aanzetten om Idomeni te verlaten en mee naar Macedonië op te stappen", verklaarde Gorogos Kyritsis, de woordvoerder van de regering in Athene. Wie er achter de pamfletten zit, is niet bekend. Het kabinet van Tspiras kwam maandagavond laat nog bijeen over de vluchtelingencrisis, zonder evenwel een besluit te nemen. In Idomeni aan de Grieks-Macedonische grens zitten zo'n 12.000 migranten in schamele tenten opeengepakt in de hoop naar het Westen te kunnen doorreizen. Maandag probeerden zo'n 2.000 van hen de grens over te steken via de rivier Suva Reka. Verschillende mensen verdronken daarbij. Zij die Macedonië wel konden bereiken, werden door de ordediensten terug richting Griekenland gejaagd.

"We beschikken over pamfletten die aantonen dat het om een georganiseerde actie ging, een zeer gevaarlijke, die het leven van mensen in gevaar brengt", aldus Kyritsis.

Volgens hem werden de migranten ook verkeerdelijk gewaarschuwd om niet naar een opvang elders in Griekenland te gaan. In het pamflet luidde het dat de Griekse regering hen opnieuw naar Turkije zou brengen, aldus Kyritsis. "We roepen de mensen op om de Griekse autoriteiten te vertrouwen en te aanvaarden om naar een andere plaats te worden gebracht. De toestand in Idomeni is uitzichtloos".

Sinds het sluiten van de Balkanroute zijn veel kandidaat-vluchtelingen in Griekenland gestrand. Sinds begin dit jaar maakten al 143.205 mensen de oversteek van Turkije, zo blijkt dinsdag uit cijfers van de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Ter vergelijking: dat zijn er tien keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Bijna de helft van de mensen komt uit Syrië, onder wie heel wat vrouwen en kinderen.

bron: Belga