Vliegtuigcrash Colombia - "Piloot had niet voldoende vlieguren op de teller"

Vliegtuigcrash Colombia - "Piloot had niet voldoende vlieguren op de teller"

De piloot van het vliegtuig dat op 28 november neerstortte in Colombia, had niet voldoende vlieguren gepresteerd, en had dus eigenlijk geen vliegvergunning mogen krijgen. Dat heeft de advocaat van de familie van de copiloot gemeld aan het Boliviaanse persagentschap ABI. Bij de crash kwamen 71 mensen onder leven, onder wie de twee piloten en 19 leden van de Braziliaanse voetbalploeg AF Chapecoense. Slechts zes mensen overleefden het ongeval. De piloot, een voormalige militair, was eveneens mede-eigenaar van het charterbedrijf Lamia. Volgens minister van Defensie Reymi Ferreira zou de piloot om geld te besparen geen tussenlanding hebben willen maken, waardoor het toestel zonder brandstof kwam te zitten en neerstortte. Er zijn bovendien vermoedens van belangenvermenging tussen Lamia en de Boliviaanse luchtvaartautoriteiten. De regering heeft de licentie van Lamia ondertussen ingetrokken.

"Uit onderzoek blijkt dat luitenant (Miguel) Quiroga niet voldoende vlieguren had afgelegd, en we hopen dat het parket de informatie zal onderzoeken", aldus advocaat Omar Durán. "Het lijkt erop dat in 2013 valse informatie werd doorgegeven, en het is belangrijk dat geverifieerd wordt dat hij niet het aantal vlieguren op de teller had en geen piloot mocht zijn."

De advocaat klaagt ook aan dat copiloot Fernando Goytia veel meer ervaring had als piloot dan Quiroga, maar dat het bedrijf hem slechts als copiloot liet opdraven. Bovendien werd Goytia pas op het allerlaatste moment opgeroepen om piloot Marco Rocha, eveneens een mede-eigenaar van het bedrijf, te vervangen.

Eerder deze maand werden al drie mensen opgepakt vanwege vermoedelijke criminele nalatigheid: de directeur-generaal van Lamia Gustavo Vargas en twee werknemers van het bedrijf.

bron: Belga