Vlaamse zeehavens behandelen 2,2 procent meer goederen in eerste kwartaal

De Vlaamse zeehavens hebben in de eerste drie maanden van 2017 in totaal zo'n 71,6 miljoen ton goederen behandeld. Dat is 1,5 miljoen ton meer (+2,2 pct) dan in dezelfde periode vorig jaar. Die cijfers maakte de Vlaamse Havencommissie bekend. Bij de haven van Gent was de stijging het meest uitgesproken. De haven van Antwerpen zag in het eerste kwartaal 54,3 miljoen ton goederen passeren, goed voor een stijging van 1,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. "De verdere groei is vooral te danken aan de containertrafiek (+2,0 ). Het eerste kwartaal van 2017 was het beste eerste kwartaal ooit", zegt de Havencommissie.

Een procentueel nog veel sterkere stijging was er voor Gent. Die boekte in het eerste kwartaal van dit jaar een totale maritieme overslag van 8,2 miljoen ton (+20,6 procent, ofwel 1,4 miljoen ton meer). "Het is voor Gent het beste kwartaal ooit. Vooral droge bulk nam sterk toe tegenover het eerste kwartaal van 2016, maar ook voor roro, conventioneel stukgoed en containers werden sterke groeicijfers genoteerd", klinkt het.

Zeebrugge moest een daling slikken van zo'n 7,8 procent tot 8,7 miljoen ton behandelde goederen. Vloeibare bulk, droge bulk en containers daalden, terwijl roro en conventioneel stukgoed stegen.

De kleinste haven van de vier, Oostende, kende in het eerste kwartaal een groei van 9,5 procent tot 0,3 miljoen ton behandelde goederen.

bron: Belga