Vlaamse steun voor 15 projecten groene warmte, waaronder 1 kleinschalige biomassacentrale

Vlaamse steun voor 15 projecten groene warmte, waaronder 1 kleinschalige biomassacentrale

De Vlaamse regering gaat 15 projecten rond groene warmte ondersteunen. De goedgekeurde steunaanvragen zijn vooral projecten waarbij gebruik wordt gemaakt van restwarmte, maar er is ook één kleinschalig biomassaproject. Dat heeft Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) geantwoord op een vraag van CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V). Tommelein benadrukt er wel bij dat het gaat om een kleinschalig (2 MWh) en duurzaam project. De Vlaamse regering wil in haar energiebeleid meer inspelen op de mogelijkheden van groene warmte. Daarom werd eind vorig jaar ook een call voor projecten uitgeschreven. Volgens minister Tommelein zijn daarbij 17 steunaanvragen ingediend, waarvan er 15 zijn goedgekeurd, samen goed voor een energiepotentieel van 181 gigawattuur (GWh).

Van de 15 projecten zijn er 11 die inzetten op restwarmte, 2 op geothermie, 1 op biomethaan en 1 op biomassa. Met de recente beslissing om de steun voor de grootschalige biomassacentrale in Gent te schrappen, kan dat vreemd lijken. Maar minister Tommelein wijst op het fundamentele verschil. Het gaat hier om een kleinschalig project, waarbij bovendien gebruik wordt gemaakt van "biomassa-afval uit groencompostering". "Het gaat om een project van twee megawattuur. De nodige biomassa is dus beperkt en duurzaam", aldus Tommelein.

De Open Vld-minister kondigt ook meteen aan dat er ook in 2016 een nieuwe call voor groene warmte komt. Daarvoor is een budget voorzien van 10,5 miljoen euro.

CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne reageert tevreden: "Het is heel belangrijk dat het potentieel aan groene warmte, dat tot nog toe onbenut bleef, nu wordt aangesneden. Het is dan ook belangrijk dat er een nieuwe call wordt gelanceerd".

bron: Belga