Vlaamse regering legt in de loop van de dag verklaring af over Eandis-dossier

Vlaamse regering legt in de loop van de dag verklaring af over Eandis-dossier

De Vlaamse regering zal in de loop van de dag met een verklaring komen over het Eandis-dossier. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois gezegd bij aanvang van het debat over de Septemberverklaring in het Vlaams Parlement. De verzamelde oppositie (Groen, sp.a en Vlaams Belang) eiste dat de regering-Bourgeois een eensgezind standpunt zou innemen in het heikele dossier. De verklaring van de regering volgt later op de dag. Het Eandis-dossier blijft de gemoederen beroeren. Ook het debat in het Vlaams Parlement over de Septemberverklaring startte woensdag met een incident over het dossier. Alle oppositiepartijen vinden dat de regering dringend met een eensgezind standpunt moet komen. De verklaring die minister-president Geert Bourgeois aflegde in verband met de brief van de Staatsveiligheid gooide nog wat olie op het vuur. Zo noemde Bourgeois de brief "maar een papiertje". "Als de Staatsveiligheid niet meer kan bijeenbrengen dan wat je op 'open source' vindt, dan wat je op het net vindt, dan denk ik dat minister (van Justitie) Geens gemakkelijk besparingen kan vinden", klonk het nog.

Björn Rzoska (Groen) bestempelde die uitspraken als "choquerend". Ook Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) en Joris Vandenbroucke (sp.a) vinden dat de Vlaamse regering dringend met een verklaring op de proppen moet komen. "Iedereen kijkt in de richting van de Vlaamse regering. Welke initiatieven zal de regering nemen? Er moet dringend opheldering komen over het standpunt van de Vlaamse regering", aldus Vandenbroucke.

Minister-president Bourgeois had naar eigen zeggen gehoopt een debat te kunnen voeren over de Septemberverklaring, maar beloofde wel dat de Vlaamse regering in de loop van de dag met een verklaring zal komen. De oppositie drong nog even aan op een onmiddellijke verklaring van de regering, maar kon die wens niet doordrukken bij parlementsvoorzitter Jan Peumans.

bron: Belga