Vlaamse onderzoeksgemeenschap wil meer FWO-middelen

De Vlaamse onderzoeksgemeenschap trekt aan de alarmbel, omdat het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) met een structureel gebrek aan middelen kampt om fundamenteel wetenschappelijk onderzoek te financieren. Een open brief gericht aan de Vlaamse regering, in het bijzonder minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en ministers Hilde Crevits (CD&V) en Philippe Muyters (N-VA), werd op één dag tijd door bijna 600 wetenschappers ondertekend. Vijf topwetenschappers, verbonden aan de verschillende Vlaamse universiteiten, schrijven dat de Vlaamse kenniseconomie in het gedrang komt. "Als er niet dringend actie wordt ondernomen, dreigt Vlaanderen hopeloos achterop te geraken met een verschraling van ons kennispotentieel als gevolg. De Vlaamse regering moet dringend kleur bekennen. Wil ze duurzaam omgaan met ons kennispotentieel, toch een van onze meest waardevolle grondstoffen, of niet?"

Kern van het probleem is het feit dat momenteel slechts 15 pct van het aangevraagde budget voor onderzoeksprojecten gefinancieerd wordt door het FWO, terwijl dat in een ideaal scenario 33 pct is. Gevolg is dat Vlaamse onderzoekers veelal met een budget moeten werken dat de helft lager ligt dan dat van hun collega's in andere landen.

Voorts zijn het aantal aangevraagde projecten in 2015 verdubbeld ten opzichte van 2005, terwijl de voorziene budgetten amper stegen. Ook het professorenkorps steeg amper. De onderzoekers verwachten dat de druk op de beschikbare middelen alleen nog maar zal toenemen.

Dat er amper middelen zijn leidt tot frustraties, omdat onderzoekers veel tijd steken in projectaanvragen, andere wetenschappers in evaluaties, terwijl ze weten dat er structureel weinig budget voorhanden is, klinkt het. Volgens de wetenschappers reikt de Vlaamse regering geen oplossingen of mogelijke pistes aan om het probleem te verhelpen.

De brief staat op https://www.change.org/p/structureel-gebrek-aan-middelen-voor-fundamenteel-onderzoek-bij-het-fwo-bedreigt-de-vlaamse-kennismaatschappij

bron: Belga