Vlaamse musea mikken op september 2018 voor lancering museumpas

Vlaamse musea mikken op september 2018 voor lancering museumpas

De museumpas voor Vlaamse musea zou er in september volgend jaar al kunnen zijn. De museumpas is een jaarkaart, waarmee iemand een jaar lang zoveel musea kan bezoeken als hij of zij maar wil. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz wil zijn federale en Franstalige collega's overtuigen van het project. Dat antwoordde de minister op een vraag van Vlaams parlementslid Mathias De Clercq (Open Vld). Verschillende Europese landen kennen al een gelijkaardig systeem. In Nederland kost een museumpas 60 euro per jaar. De invoering ervan leidde tot een serieuze toename van het museumbezoek. In ons land onderzoeken Cultuurnet en vertegenwoordigers van de musea of ze zo'n museumpas kunnen invoeren. De stuurgroep die ze daarvoor hebben opgericht, schuift nu september 2018 naar voor als streefdatum voor de publieke lancering.

Tegen juni zou een keuze moeten gemaakt worden over de rechtspersoon die voor de werking van de pas zou instaan. Die zou dan in oktober moeten worden opgericht. Dan is er nog een jaar om de pas uit te werken en bij het publiek bekend te maken, het systeem te testen en musea al dan niet te laten toetreden.

Het systeem zou zichzelf moeten kunnen financieren. Minister Gatz zegt dat er bijgevolg geen subsidies zijn voorzien. Voor de ontwikkeling en opstart zou de financiering moeten komen van de musea zelf, al kan er volgens Gatz ook naar private financiering of een participatie van de Participatimaatschappij Vlaanderen (PMV) worden gekeken.

Gatz hoopt ook zijn federale en Franstalige collega's te betrekken bij het project. "Een participatie van het brede museumveld vormt immers mee een waarborg om snel een kritische massa aan pashouders op te bouwen" zegt hij. De Brusselse Museumraad neemt al deel aan de stuurgroep. Eén museum uit Wallonië, het Musée de la Photographie uit Charleroi, zal voortaan ook aan die stuurgroep deelnemen.

bron: Belga