Vijfde verjaardag van aanslagen in Joods Museum van België herdacht

Vijfde verjaardag van aanslagen in Joods Museum van België herdacht

In het Joods Museum in Brussel zijn vrijdag de slachtoffers herdacht van de aanslag die er exact vijf jaar geleden op 24 mei 2014 plaatsvond. Tijdens de herdenking haalde voorzitter Philippe Blondin de exemplarische rol aan die de Belgische justitie recent heeft gespeeld in het proces rond de aanslagen. Voorzitter Philippe Blondin haalde in zijn emotionele speech herinneringen op aan de dag van de aanslag, want "het was een mooie dag, net voor de verkiezingen. Net zoals vandaag."

De aanslag in het Joods Museum was op verschillende vlakken exemplarisch. Helaas in de eerste plaats omdat er nog velen zouden volgen, maar ook omdat de juridische behandeling een voorbeeld stelde. Voorzitter Blondin bedankt justitie voor haar werk.

Op de herdenking tekenden heel wat hoogwaardigheidsbekleders present. Opperrabbijn van België Albert Guigui, Israëlisch ambassadeur in België Simona Frankel, Brussels burgemeester Philippe Close en de ministers Koen Geens (Justitie), Pieter De Crem (Binnenlandse Zaken en Veiligheid) en Daniel Bacquelaine (Pensioenen) waren aanwezig op de vijfde verjaardag van de gruwelijke aanslag.

Het Joods Museum zet haar werking vijf jaar na datum onverminderd voort en wil zich blijven ontwikkelen. "Het Joods museum heeft een drieledige missie op vlak van opvoeding, cultuur en erfgoed. We zijn en blijven een plek van ontmoetingen. Vorig jaar in 2018 hadden we 21.500 bezoekers en in 2019 willen we de kaap van 30.000 bezoekers halen", zegt Pascale Alhadeff, directrice van het Joods Museum van België.

De aanslag eist vier dodelijke slachoffers: Miriam (53) en Emmanuel Riva (54), een Israëlisch echtpaar uit Tel Aviv dat als toerist een bezoek bracht aan het museum, de Française Dominique Chabrier (66) die als vrijwilliger in het museum werkte, en Alexandre Strens (25), receptionist van het museum. Begin maart werd dader Mehdi Nemmouche door het Brusselse assisenhof wegens viervoudige moord met een terroristisch karakter veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Daarnaast werd hem een terbeschikkingstelling van 15 jaar opgelegd.

bron: Belga